Thursday, March 14, 2013

Matrica

Nem szeretek politikai és közéleti témájú postot írni, mert túl sok indulatot kavar, ami értelmetlenül megmérgezi az ember hétköznapjait...

Időszak: 2013 március
... ráadásul nálam sokkal okosabbak és tájékozottabbak is minden fontosat leírnak - jóval színvonalasabban, mint én -, de ez mégiscsak felháborító. Nem csak az, hogy megtörténik. Hanem hogy nem számít igazi, elrettentő hírnek, kezd "megszokottá" válni.
Az ELTE BTK dicsőséges felmatricázása "Zsidók! Az egyetem a miénk, nem a tiétek! Üdvözlettel: a magyar hallgatók..." feliratokkal szomorú és komolyan elgondolkodtató.
Forrás: index.hu
Biztosan vannak hallgatók, akik rokonszenveznek az ilyen - eszmének nem nevezhető - aljas gondolatokkal, de nem tudhatjuk, valójában kik matricáztak, hiszen bárki ki-be járkálhat az egyetemeken, a biztonsági rendszer megengedő, hiszen nem motozásról és kopasz, köztörvényes biztonságiakról szól a felsőoktatás, hanem világszínvonalú tudományos kutatásról, munkásságról, tanulásról, amire büszkék lehetünk (egyelőre legalábbis).
A probléma, hogy nincs vezetői akarat a probléma kezelésére. Nem csak itt, az egész országban. Sőt lehet, hogy kapóra is jön, adjunk cirkuszt a hiszékenyeknek, legalább békén hagynak. Normálissá, sikké válik a másik fikázása, később kirekesztése, még később talán az egzisztenciális ellehetetlenítése, vagyonának elkobzása, gettóba zárása, dolgoztatása, kivégzése stb.

Mintha már láttuk volna ezt a tévében meg a könyvekben... Mi van? Kinek jó ez? Megint?
Ébresztő, 2013-at írunk, nem 1944-et! :O(
Emlékszem, anno az egyik - erdélyi származású - exem azért kötött ki a Károlin az ELTE helyett, mert a tisztelt kis környezete, akik között Magyarországon forgolódott, folyamatosan azt duruzsolta a fülébe, hogy az ELTE tele van zsidókkal. Mindezt a 90-es években. Ő nem értette ugyan, mi a gondjuk ezzel, de szerette őket, bízott bennük, így szép lassan elhitették vele az évek alatt, hogy több esélye van a református egyetemen, mint a "másikon", hiszen a gonosz ELTÉn nem hagyják majd érvényesülni. Bár ELTÉre jártam, én nem vettem ilyesmit észre, de biztos bennem van a hiba: tanulni és nem politizálni jártam az egyetemre. Hülyítsük a gyereket a gonosz másik, a veszélyes idegen rémképével. Grat.
Visszatérve a matricázásra, mint állampolgár, mint ember, mint volt ELTÉs tiltakozom az ilyen mocsok ellen! Ha ezt hallgatók követték el, nincs helyük egy modern egyetem falai között. Ha mások, akkor azért tették ezt, hogy elmondhassák, eccer mán vótak ők is egyetemen? Vagy 500 forintért? Vagy a balhé kedvéért? Vagy mert sötétek? Unatkoznak?
Miért van az az érzésem, hogy az ügyben indított nyomozás (ha lesz egyáltalán) 30 nap múlva nyomozati okokra (vagy azok hiányára) hivatkozva megszűnik majd?
No comment.

No comments:

Post a Comment