Thursday, October 31, 2013

Lengyel norvégok... vagy fordítva

Délnyugat-Lengyelország hegyei között időnként meglepő dolgok történnek. Nem, nem a vodka fogy el :O)

Időszak: 2013 október
 
Egy őrületbe hajló Krav Magás, vizsgázós hétvége folyamán fél napig megpihent a válogatottunk egy kis szudétavidéki hegyi település, Karpacz egyik luxusszállo... izé, panziójában. Megérte, mert olcsó és csendes volt, főleg amikor a bánat/honvágy/eldugult légutak miatt rémisztően horkoló és hörgő kollegát éjszaka közepén megkértük, hogy sürgősen hagyja el a helységet, különben kénytelenek leszünk belefullasztani a párnájába. Rendi volt és hallgatott az okos szóra, majd jót szunyált a szomszéd kisszobában száradó, eléggé botrányos illatú (izé, szagú) edzőcuccok között. Pfffff...
 
Nahh, visszatérve Karpaczhoz, vasárnap délelőtti pár szabad óránk alatt olyan dolgot fedeztünk fel (kis TripAdvisor-os rásegítéssel persze), ami legmerészebb skandinávkedvelő álmaimat is felülmúlta: egy eredeti, XII. századi észak-norvég fatemplom meredezik fent a hegytetőn és 3.5 Zlotyiért kínálgatja korosodó bájait. Mivel mostanában többen Skyrim-mániában szenvedünk, páran felkaptattunk a 60 fokos emelkedőn, hogy pár kilométer után kiélvezzük a kilátást és az építészet e csodájának látványát. A hajdan több, mint ezer ilyen templomból mára már csak 30 maradt, ez az egyik, nem kéne kihagyni...
 
 
 
 
De hogy kerül ide egy norvég templom?
 
Idejöttek a norvégok, mert elfogyott az olajuk és fáztak.
Nem.
 
A lengyel gazdaság lekörözte a norvégot és szegény munkanélküli templomépítők kihasználták a lehetőséget.
Nem.
 
A reformáció elől próbáltak menekülni.
Nem. Bár akkoriban dózerolták le a legtöbb ilyen templomot. Grat.
 
Ha már elfogyott a hal, jó lesz a vodka is.
Nem. Vagyis lehet :O)
 
Na szóval. Van egy Vangsmjosa tó valahol Norvégiában, ennek partján áll a meglepően eredeti nevű Vang városka. Annyira életvidám kis vikingek (vagyis azok még életvidámabb utódai) laktak itt, hogy egy idő után kinőtték a kis fatemplomot, de újat emelni nem volt pénzük. Elvitte a rezsicsökkentés. Az olajat még nem fedezték fel, tonhalból meg fából pedig nem jött össze annyi zsé, hogy elkezdhessék az építkezést. Erre megszületett a zseniális ötlet: eladjuk a templomot és az árából, meg amit még hozzácsapunk, felépítjük az újat. Háháááá!
 
De ki veszi meg?
 
A porosz király! Hogy miért? Ööööö... asszem itt le van írva, olvassa el, akit felizgat :O)
 
Mi pedig maradjunk a látványnál! Van az épületen minden, ami egy Skyrim-játékosnak ingere: ősi kapuk, faragott oszlopok, északi oroszlánábrázolások, indaminták, fazsindely, ilyesmi. A faragott viking harcosok szájából kigyüvő két nyelv a tudást és a nemtudoménmit jelképezi, szóval mindazt, amit az utódaiknak illett (volna) átadni. A templom belső tere meglehetősen világos, ezt a pár lámpa mellett 174 kis sárga ablak biztosítja. A hidegtől egy körfolyosó is védi a templomot, ide pakolták le a nagydarab szakállas bácsik anno a fegyvereiket és halászhálóikat, mielőtt beültek volna egy üdítő kis misére. Gondolom egy-két Hohenzoller is így tett pár évszázaddal később, amikor átpattintották az épületet az új helyére.
 
Érdekes még, hogy a viking hajókhoz hasonlóan ez az épület is csupa fából áll, nem használtak fémszegeket és egyéb ilyen izéket az ácsolás során.
 
Áll egy kőtorony is a templom mellett és északi módra egy történelmi temető övezi. A kilátás állati jó. De tényleg.
 
Bár egy ilyen templomért a többség inkább Norvégiába menne, ez a Kapracz buli kifejezetten budget megoldás annak, aki szereti az ilyet.
 
És még síelni is lehet.
 
 
 


 
 
 

No comments:

Post a Comment