Friday, September 10, 2010

Ezeregy

Mielőtt bárki megkövezne, hogy kocka ex-TTK-sként könyvismertetőt írok, mégha az tömör is, megkérném a jelen levő intoleráns egyéniségű, de nagy tudású bölcsészeket, a mindent fikázó kultúrsznobokat és az ő holdudvarukban mozgó, műveltnek látszani próbáló, de nem művelt olvasókat, hogy lelki sérülések elkerülése végett ugorják a cikket... :O)

Nem pályázom kritikusi babérokra - különben is a kritikusokat mindenki utálja, engem pedig csak majdnem mindenki, nyehehe, mert ilyen poénos srác vagyok -, de gondoltam, billentyűzetet ragadok a könyv érdekében, ugyanis szerintem megér egy misét. Hogy miért? Egyszerű! Mert kellemes pillanatokat okoz nekem. Igen, ebből már kiderül, hogy az ismertetőm teljesen szubjektív, nem befolyásolja semmi más, csak a könyv társaságában eltöltött idő élménye.

Sokan legyintenek, ha képes album vagy olyan könyvnek csúfolt nyomtatvány kerül a kezükbe, melyben egy-egy olyan témakört, amelyről könyvtárakat lehetne megtölteni, képekkel együtt egy-két oldalban sikerül jól-rosszul elintézni. Az ilyesmi nyilvánvalóan semmire sem elég... Hacsak arra nem, hogy feldobjon egy témát, ami megfogja az embert, amelyben fantáziát lát, így képes utánanézni, esténként a neten böngészni, netán még egy-két velősebbnek tűnő kapcsolódó művet is rendelni, mindezt ráadásul pénzért! :O)

A könyvet a mamámtól kaptam legutóbbi szülinapomra és először majdnem betettem a többi közé a "majd egyszer" kategóriába. 960 oldal, keménykötés, ötven kiló, járművön kezelhetetlen, csak otthon lehet olvasgatni - de mikor van időm erre? Mi helyett?

Ja, mindent összehordok, közben csak a könyv címe és képe maradt le... Bepöccentek ide egy adatlapot, hogy végszükség esetén meglegyen:

Címlap
Kiadó: GABO Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Sorozat: 1001...
Oldalak száma: 960
Borító: Cérnafűzött, keménytáblás
Súly: 2060 gr
ISBN: 9789636892883
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2009
Árukód: 2206904 / 1062769
Témakör: Minden, ami az emberiség történetével kapcsolatos


Kicsit olyan az egész mű, mint amilyen anno a 101 híres regény volt, ami nagyon hasznos találmánynak bizonyult a lustább középiskolások körében.

Mi a jó ebben a könyvben? Órákig tartó elfoglaltságot nem ad, mivel annyi információt borít az emberre, hogy huzamosabb olvasás után mindent elfelejtünk, amit átnéztünk. Mély ismereteket szintén nem ad, mivel a legtöbb cikke mindössze egy oldalas, amely a témához kapcsolódó képe(ke)t is magában foglalja. Viszont ha előnyként értelmezzük a felsoroltakat, máris megvan a mű helye az ember életében. Egy lehetséges gyakorlati felhasználása, amikor ellazultan mosolyogva vagy pánikszerűen rohanva becipeljük a WC-be, ahol kellemes délutáni programként átfuthatunk pár fejezetet, majd az egészet ott hagyjuk a helység ablakában vagy a polcon. Nagyszerű! Sokkal építőbb jellegű elfoglaltság, mint bambán üldögélni a büdösben vagy huszadszorra is végigolvasni ugyanazokat a tisztítószereket és fogkrémeket :O)

Előnye a könyvnek, hogy szép egymásutánban halad végig a történelem fontosabb eseményein az ősrottyanástól napjainkig - közben persze jó sok jelentős esemény kimarad, de egy darabig elég ez a két kilónyi adathalmaz az ember ölében -, ugyanakkor szakaszokra bontja azt. A könyv élén különböző színek segítik a könnyebb navigációt, ha valaki esetleg huszadszorra is elfelejt könyvjelzőt vinni az olvasáshoz.

Összefoglalva akinek kevés ideje van, de csiszolgatni szeretné a történelmi tájékozottságát vagy bizonyos tekintetben könnyű olvasmányra vágyik (persze a háborúk története, az indiánok levadászása vagy a Watergate-ügy annyira nem szórakoztató buli), annak jó szívvel tudom ajánlani a könyvet, amely masszív kötésével, szépen strukturált külalakjával és tényszerű tartalmával szépen megfér a komolyabb irodalmakkal szemközti polcon.

No comments:

Post a Comment