Saturday, December 15, 2012

Barlangolás

Egy unalmasabb (pffff...) bandipuri napon elhatároztuk, hogy leszaladunk a nem messze levő Siddha barlangba (a környékén Siddha Gufa-nak híják). Izgalmasnak ígérkezett a téma, mert az ország legnagyobb barlangjáról volt szó. Az elmúlt napokban amúgy is szénné pörkölődtünk a napon, kapóra jött egy kis árnyas kiruccanás.


Ezt a geológiai értékeiben az aggtelekivel nem igazán összehasonlítható barlangot úgy 25 éve fedezték fel vidám, jókedvű srácok, akiknek nem volt kedve a faluban kapálni. Helyette eljöttek füvezni az erdőbe és... :O)
 
Mi nem füvezni mentünk.
 
De tényleg. 

Ha mégis ez lett volna az eszme, az odavezető út tuti elvette volna a kedvünket, annyi meredek, kanyargós kőlépcsőn kellett lemászni a hegyről... Izzasztó volt, az átlag bácsik itt valószínűleg annak is örülnek, ha levegőt kapnak.
 
A bejárat felé vezető lépcső egy ronda fedeles kapuval és fehérre kent, esztétikailag és szofisztikáltságát tekintve szintén Ybl Milkós-díjas korláttal van elválasztva az erdőtől. Nem nagyon passzol a barlang egyediségéhez, de leszarjuk. A folyóvölgyre nyíló kilátás egyéként szép. De nézzük inkább, mi van a kapu mögött!
 
No, a kapu túloldalán fontoskodó helyi srácok vannak. Sokatmondóan néznek ránk, bólogatnak, közben egymás közt anyanyelven dumálnak, poénkodnak. A barlang veszélyes. Vezető kell. Ők azok. Hmmm... látom a felszereléseteken. Mind1, gyorsan megalkudtunk az egyikkel. Ők a környék falvaiből gyünnek ide fel vagy le, asszem 200 Rs-ért  jól belevezetik a gyanútlan turistát a barlang rejtelmeibe (papucsban, áááááááááááááááá!).
A barlang szájánál van egy pirosasra-rózsaszínesre maszatolt shivalinga (a hindu Siva istenség reprezentációja) mindenféle kegyeleti cuccal, kis szigonyokkal (nem, az nem vasvilla és nem a srácoké :O)) stb.
 
Vezetőnk klaffogó papucsának hangját követve a szerény bejárat után hatalmas termekbe kerülünk, majd ide-oda vezető járatokon folytatjuk a tévelygést. Ilyesmi érzés lehet részegen egy régi társasház pincéjében bolyongani, a kijárat sehol, úristen, minket befalaztak... :O) A termek közötti járatok mérete vertikális irányban is változó, itt-ott bujdosni kell, tökfejre vigyázva, máshol guggolásban mászni, emellett a föld alatti népszokásoknak megfelelően a placc valahol kafán csúszik, tehát érdemes jó lábbelit viselni. A kapaszkodás megkönnyítése érdekében felejtsük otthon a gagyi kézilámpákat és használjunk helyette valami minőségi fejlámpát.
 
A barlang legkényesebb helyein rozsdás fémlétrák vannak, kicsit csúsznak, de akkor is örülünk neki, mert seggen csúszni lefelé a göcsörtös sziklákon elég béna lenne...

 
Mi van itt termeken és folyosókon kívül? Álló és függő cseppkövek, egy rakás bőregér, setétség, hideg és nyirkos környezet. Lehet, hogy kiépített világítással épp olyan látványos lenne, mint mondjuk a vietnami Meglepetés-barlang, így elemlámpákkal azonban sivár és sötét az egész.
 
Ha már a világítástechnikánál tartunk, talán emelni fog a hely "fényén", hogy 2008 óta a helyiek Siddha Gufa Festival néven több napig tartó hardcore bulit, kenyeret és cirkuszt áldoznak a barlang népszerűsítésére :O) Reméljük, egyszer majd behozza a befektetett energiát.

Jó, jó, a beszámoló alapján kicsit hálátlannak érzem magam, hogy nem zengek örömódát a kiránduláson (és ottan lent a nyirkos töksötétben) látottak miatt. Hogy ne legyünk igazságtalanok, be kell látni, hogy a barlangnak nyilvánvalóan vannak értékei és olyan részei, melyek még felfedezésre várnak. És mivel úgy tűnik, hogy ez az egérlyuk a legnagyobb barlang nem csak Nepálban, hanem egész Délkelet-Ázsiában és ráadásul a környéke is szép, sok potenciált rejt(het) magában, ha jó menedzsment kezébe kerül. Reméljük azé nem csinálnak belőle egyhamar DisneyLand-et, így érdekesebb a maga természetességében.

Lehetne még ragozni a hely különlegességét, de ha nem vagyunk barlangászok, akkor ez is "csak" egy barlang, ahova az életben egyszer bőven elég eljutni, még ha nagyobb is az átlagosnál.


PS. Ja, és a vakondkodás után vissza kellett mászni Bandipurba ugyanazon az 1500+ erdei lépcsőn. Fasza. Sokan úgy csinálják nagy ravaszan, hogy inkább lemennek a folyóvölgybe és onnan másznak fel a barlanghoz, mert okosak... izé, dehogyis. Csak gyengék és nem szeretnek sportolni :O)
 
 
 

No comments:

Post a Comment